İş Makinaları Mühendisleri Birliği Derneği

Volvo CE'den Dünyada Bir Ilk: Otonom Asfalt Kompaktör Konsepti

Volvo CE'den Dünyada Bir Ilk: Otonom Asfalt Kompaktör Konsepti

 CX01 konsepti, aslında kendi kendini dengeleyen bir kontrol sistemi tarafından dik tutulan iki bağımsız yarıdan (bölünmüş tambur) oluşan bir titreşimli asfalt kompaktör tamburu kullanır. Uzaktan kumandayla veya tamamen otonom olarak çalıştırılabilen makine, aynı zamanda hem dizel motor hem de enerji depolama sistemi ile donatılarak esnek bir elektrikli hibrit çözüm haline geliyor. Yalnızca dizel, hibrit veya tamamen elektrikli modlarda çalıştırılabiliyor. Volvo CE Yetkilisi Justin Zupanc, "CX01 kavramsal bir ürün olsa da, içinde yapılan araştırma ve geliştirme, müşterilere başka şekillerde de fayda sağlayacak" dedi.

Volvo CE, kompaktörlerin kendilerini yeniden tasarlayarak operatörün üniteden çıkarıldığını – titreşim, gürültü, toz ve diğer ilgili çevresel koşullara maruz kalmanın azaltılması – ve kompakt asfalt yüzeyler için birlikte çalışan bir CX ünite filosunu otonom olarak kontrol etmek için serbest bırakıldığını söylüyor.

Daha büyük işlerde görevlendirilen bu birimlerden oluşan bir filo birlikte çalışabilir ve yalnızca her bir CX birimi arasında değil, aynı zamanda sahadaki diğer ekipman parçalarıyla da iletişim kurabilir. Makineler şantiyeyi inceleyebilir, malzemelerin koşulları, yoğunluk, sıcaklık ve geçişler gibi şeyler hakkında rapor verebilir ve ne zaman ve nerede sıkıştırılacağını belirleyebilir.

Yuvarlanma modeli, ağırlığı ve silindir sayısı, serme işleminin genişliğine, kalınlığına ve hızına uyacak şekilde ayarlanabilir ve hafif altyapıdan otoyol inşaatına kadar iş ne olursa olsun eksiksiz bir serme çözümü sağlar.

CX01, Volvo'nun mevcut Co-Pilot sistemi ile eşleştirilebilir, böylece tüm işler bir dokunmatik ekran arayüzü aracılığıyla uzaktan yapılabilir. Ayrıca, iş performansını izlemek ve müşterilerin üretkenlik hedeflerine daha iyi ulaşmalarına yardımcı olmak için GPS konum takibini kullanır.

CX01 konsepti tamamen bir keşif olsa da, bazı öğrenmeler gelecekteki ürünlere uygulanabilir.

Zupanc “Uzaktan kumanda ve otonom operasyonlar bizim için Ar-Ge'de odaklandığımız alanlar. CX01'de sergilenen teorilerin gelecekte sıkıştırma üretim birimlerinde nasıl gerçekleştirilebileceğini düşünmek heyecan verici" dedi.