İş Makinaları Mühendisleri Birliği Derneği

ATIK YAĞLARIN DENETİMİ VE ÇEVREYE ZARARLARI

Admin 10:5324 Ocak 2024

Atık yağlar; Atık Madeni Yağlar ve Bitkisel Atık Yağlar olmak üzere iki sınıfa ayrılmaktadır. Atık yağlar özel atık sınıfında olup yönetmeliklerle ayrı olarak değerlendirilmektedir. Onur GÜLTEKİN / İSG Uzmanı / Çevre Mühendisi

Atık yağlar; Atık Madeni Yağlar ve Bitkisel Atık Yağlar olmak üzere iki sınıfa ayrılmaktadır. Atık yağlar özel atık sınıfında olup yönetmeliklerle ayrı olarak değerlendirilmektedir. Geri kazanım ve bertaraf yöntemleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atık yağları sınıflarına göre iki ayrı yönetmelikle değerlendirmiştir. Ayrıca; Atık Yönetimi Yönetmeliği (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Resmî Gazete Tarih: 02.04.2015 Sayı: 29314) ile de geri kazanım ve bertaraf yöntemleri hakkında sınırlandırmalar getirmiştir. • Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Resmî Gazete Tarih: 06.06.2015 Sayı: 29378) • Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Resmî Gazete Tarih: 21.12.2019 Sayı: 30985) Bitkisel Atık Yağlar Yönetmelik Tanımı Bitkisel atık yağ: Atık Yönetimi Yönetmeliğinde yer alan atık tanımına uygun bitkisel yağlar ile kullanılmış kızartmalık yağları kapsamaktadır. Bitkisel atık yağ; rafine sanayisinden çıkmış tank dibi tortularını, çeşitli tesislerin yağ tutucularından çıkan yağları, kullanılmış kızartmalık yağları ve kullanım süresi geçmiş olan bitkisel yağları kapsamaktadır.Bitkisel atık yağların en büyük kısmını, yüksek sıcaklık altında kullanılabilirliğini yitirmiş, tekrar kullanımı sağlık açısından uygun olmayan kızartma yağları oluşturmaktadır. Kızartma işlemi, uygun şartlarda yapılırsa ve kızartılmış yiyecekler ölçülü olarak tüketilirse sağlığımız için yararlıdır. Çünkü; • Ucuz, hızlı ve verimlidir. • Gıdaların üzerindeki mikropların yok olmasını sağlar. • Yüksek kalorisi sebebiyle enerji verir. Bitkisel Atık Yağların Zararları Nelerdir? İnsan Sağlığına ve Diğer Canlılara Zararları • Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında kanserojen madde haline gelir. Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip tekrar kullanılmamalıdır. Bekleyen yağın peroksit değeri yükselerek oksitlenir ve bağışıklık sistemine zarar verebilmektedir. • Kızartmalarda kullanılan bitkisel yağların tekrar tekrar kullanılması mide ve kolon kanseri gibi hastalıklara sebep olmakla birlikte, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde artırabilmektedir. • Toksik özelliğe sahip bu yağlar yer altı ve yer üstündeki içme sularına karışarak kısıtlı olan temiz su kaynaklarını içilemez hale getirir. Bitkisel atık yağ kaynaklı kirlenmiş suları temizlemek çok pahalı ve zordur.• Atık bitkisel yağların çöpe atılması durumunda ise yağmur suları ile karışarak toprağa sızar. Yeraltı sularıyla nehirlere, göllere ve denizlere ulaşan atık bitkisel yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir.

İlgili Dosyalar